Midsommarfirande i Sala

Välkommen att fira midsommar hos oss i Sala. Det finns flera platser som erbjuder traditionellt, härligt midsommarfirande. Här kommer några tips om vart man kan fira;

Väsby kungsgård

Sätra Brunn

• Möklinta Gammelgård

• Gammelgården i Västerfärnebo

• Gammelgården i Fläckebo

 

Visste du att;

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet i främst norra Europa och infaller i Sverige numera under perioden 19–26 juni, med inledande högtidsafton infallande på fredagen 19–25 juni (några år därför sammanfallande med sommarsolståndet).

Sedan 300-talet firar den kristna kyrkan Johannes Döparens födelse den 24 juni varför högtiden i vissa områden starkt har, eller fortfarande förknippas med honom.

Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300 eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder ”smycka med löv”. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.